Saturday, April 28, 2012

nota khas untuk ibu-ibu mengandung

Sumber: Ustazah Siti Nor Bahiyah

1. Memperbanyakkan taubat dan istighfar. Ibu bapa yang banyak melakukan taubat dan istighfar, ALLAH s.w.t. sentiasa mengasihi dan merahmati kedua-duanya dan juga segala isi dalam rumahtangga termasuk anak dalam kandungan.


2. Berpuasa sunat. Khusus untuk suami, banyak berpuasa sunat atau sekurang-kurangnya semingu dua kali atau sehari pada hari Isnin dan Khamis atau salah satu daripada hari-hari berkenaan atau pada hari-hari putih (13, 14 dan 15 bulan Hijrah). Perlu diingatkan, amalan puasa sunat cuma digalakkan dilakukan oleh suami atau bapa (bagi anak) sahaja seperti mana dilakukan oleh Nabi Zakaria a.s. Bagi ibu, sekiranya tidak memberi kesan kepada kesihatan bayi dalam kandungan bolehlah diamalkan.


3. Tidak bercakap yang sia-sia. Ketika isteri sedang mengandung, suami isteri seboleh-bolehnya tidak bercakap yang sia-sia, lebih-lebih lagi yang boleh mendatangkan dosa seperti mengumpat, menfitnah dan sebagainya. Sebaliknya, basahilah lidah dengan berzikir dan bertahmid atau bercakap yang mendatangkan faedah.


4. Banyak berdoa. Sentiasa berdoa agar ALLAH s.w.t. mengurniakan anak yang soleh atau solehah. Sekurang-kurangnya setiap lepas sembahyang, bacalah doa khusus bagi ibu yang sedang mengandung.


5. Banyak membaca al-Quran. Secara umumnya, elok membaca al-Quran dengan semua surah, tetapi di sini ustazah mengkhususkan surah-surah yang dibaca serta kesannya: 

*Surah al-Fatihah - Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan

*Surah Maryam - Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.

*Surah Luqman - Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.Surah Yusuf - Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.

*Surah Hujurat - Untuk memperbanyakkan susu ibu da dan anak bersifat berhati-hati.

*Surah Yaasin - untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.

*Surah Taubah - Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

*Surah an-Nahl - Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.

Nota untuk diri sendiri: Yang nombor 3 tu memang kelemahan la huhu. A quote I ever read: Avoid gossips. Bite your tongue if must!

Friday, April 27, 2012

aku muncul balik di blog dgn senyuman yg lebar

salam semua. rasanya (bukan rasanya lagi, memang pon) punya lama aku nda update kan blog aku. kalau di alam realiti, bersawang2 sudah, siap tu labah2 buat sawang perangkap lalat. seb baik ini cuma alam maya. boleh log masuk, log keluar pastu ignore terus pun nda apa haha.

jadi kunun cerita aku hari ini setelah sekian lama memerap moment² hidup aku yang boleh la tahan gembira juga - walaupun ada juga masanya berdepan dengan kesedihan *tapi belum la sampai merasa "sudah la jatuh, ditimpa tangga la pulakk"  - aku mau share tentang pencapaian education aku ni.

masa aku lulus Peperiksaan KPSL N27 (gugel la ah apa benda ni) tahun lepas, aku teda share pun di blog ni. walaupun mau lulus 3 paper kerajaan tu punyalah sandi, aku buat² kool ja sebab rasanya ada orang lain lagi hebat - boleh lulus 3 paper one go. perghh dorang makan kismis nda berenti kali hehehe.

tapi ini kali, aku mau share bahawa aku sudah TM dengan jayanya!! yeayyhhhh!! alhamdulillah. syukur atas kebenaran Allah SWT menjayakan aku selepas 7 tahun aku habis duit, tenaga, masa dan berkorban perasaan untuk habiskan pelajaran aku di UiTM.

pun nda lupa juga atas kebaikan lecturer Sir Norhafizie yang tidak penat mengajar Accounting pelajar dungu mcm aku ni.. siyes aku tabik spring sama sir ni sebab dia memang bagus mengajar subjek killer ni. aku pasti nda lupa jasa² dia mengajar dgn penuh kesabaran dan walaupun dia bagi B saja (ok la ba tu), paling penting LULUS! hehehe.

so now aku sebenarnya tengah menunggu keputusan kerajaan panggil aku interview untuk gred N27.. huh lama juga menunggu ni. hari² aku cek SPA8i manatau ada panggilan ka..tapi belum ada rezeki lagi. sambil² tunggu tu, aku cek² juga tarikh konvokesyen aku (chewwwaahhh) ..jangka bulan 11. aku pun nda sure aku dapat datang ka tidak sebab masa tu aku mungkin dalam fasa berpantang. just wait & wait mode la nampaknya.

aku harap (sendiri berharap) lepas post ni, aku lebih rajin kasi update.. teringin juga mau update gambar kahwin aku bulan 12 hari tu. basi sudah kan? hahahah.

TM (COMPLETE) 

*senyum lebar la nampaknya sepanjang hari =D