Saturday, April 28, 2012

nota khas untuk ibu-ibu mengandung

Sumber: Ustazah Siti Nor Bahiyah

1. Memperbanyakkan taubat dan istighfar. Ibu bapa yang banyak melakukan taubat dan istighfar, ALLAH s.w.t. sentiasa mengasihi dan merahmati kedua-duanya dan juga segala isi dalam rumahtangga termasuk anak dalam kandungan.


2. Berpuasa sunat. Khusus untuk suami, banyak berpuasa sunat atau sekurang-kurangnya semingu dua kali atau sehari pada hari Isnin dan Khamis atau salah satu daripada hari-hari berkenaan atau pada hari-hari putih (13, 14 dan 15 bulan Hijrah). Perlu diingatkan, amalan puasa sunat cuma digalakkan dilakukan oleh suami atau bapa (bagi anak) sahaja seperti mana dilakukan oleh Nabi Zakaria a.s. Bagi ibu, sekiranya tidak memberi kesan kepada kesihatan bayi dalam kandungan bolehlah diamalkan.


3. Tidak bercakap yang sia-sia. Ketika isteri sedang mengandung, suami isteri seboleh-bolehnya tidak bercakap yang sia-sia, lebih-lebih lagi yang boleh mendatangkan dosa seperti mengumpat, menfitnah dan sebagainya. Sebaliknya, basahilah lidah dengan berzikir dan bertahmid atau bercakap yang mendatangkan faedah.


4. Banyak berdoa. Sentiasa berdoa agar ALLAH s.w.t. mengurniakan anak yang soleh atau solehah. Sekurang-kurangnya setiap lepas sembahyang, bacalah doa khusus bagi ibu yang sedang mengandung.


5. Banyak membaca al-Quran. Secara umumnya, elok membaca al-Quran dengan semua surah, tetapi di sini ustazah mengkhususkan surah-surah yang dibaca serta kesannya: 

*Surah al-Fatihah - Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan

*Surah Maryam - Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.

*Surah Luqman - Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.Surah Yusuf - Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.

*Surah Hujurat - Untuk memperbanyakkan susu ibu da dan anak bersifat berhati-hati.

*Surah Yaasin - untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.

*Surah Taubah - Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

*Surah an-Nahl - Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.

Nota untuk diri sendiri: Yang nombor 3 tu memang kelemahan la huhu. A quote I ever read: Avoid gossips. Bite your tongue if must!

No comments:

Post a Comment